Sommertid er koldskåls tid i Danmark. Der findes mange forskellige slags koldskål på  markedet – men den man laver selv er den bedste.

Denne opskrift er selv opfundet – der er brugt laktosefri mælkeprodukter da jeg ikke tåler de almindelige – men det kan man jo gøre som man selv vil.

 

1 liter laktosefri kærnemælk

½ l. laktosefri yoghurt naturel

ca. 1½ dl. laktosefri fløde – pisket til skum

6 past. æggeblommer

3 spsk flormelis

vanilje efter smag

citron saft efter smag

 

I en skål pisker man fløde til let skum. I en anden skål pisker man æggeblommerne med flormelis og vanilje, let og luftigt – derefter blander man kærnemælk og yoghurt naturel sammen med æggemassen.

Den let piskede flødeskum blandes i med let hånd så man ikke maser fløden sammen. Derefter smages til med citron.

Koldskålen stilles på køl til den skal bruges – ved servering rører man “skålen” igennem – for ellers kan fløden stige til overfladen.

Man kan servere de traditionelle kammerjunkere til – men dem tåler jeg heller ikke grundet alle de mange tilsætningsstoffer som i sær er hævemidlerne og laktosen som der nogle gange kan være i.

 

Jeg laver min egen crunch – som ofte består af havregryn og mandelflager.

smelt 25 g. smør på en pande – tilsæt 2-3 spsk. rørsukker – så det karameliserer. Pas på det ikke bliver for varmt. Tilsæt derefter havregryn enten fine eller grovvalsede efter smag. Ca. 120 g og sammen med det mandelflagerne 1-2 poser alt efter smag.

Det hele ristes igennem og afkøles så det er klar til at komme på koldskålen. Man kan gemme resten i en bøtte hvis noget bliver til overs.

 

koldskål m/crunch

 

hjemmelavet crunch

 

Loading