Kalender/dagbog over de symptomer jeg oplever via mine hænder og arme.

Der kan forekomme pauser – men jeg forsøger at opdatere så tit som muligt.

——————–

24/3-16: I nat oplevede jeg at min albue som eg skadede for ca. 9 år siden fik et nøk igen- da jeg vendte mig i sengen – skete der noget med senen i albuen – det gjorde kanon ondt og jeg kunne ikke strække armen ud. I dag har jeg taget panodiler løbende, samt gået med mit “kul” armbind som har hjulpet en del. Den ømme sene har gjort at venstre hånd er hævet  og jeg har svært ved at bøje fingerne sammen.

Generelt er begge hænder stive her i aften.

—————–

25/3-16: Albuen har det bedre – men senevedhæftningen er stadig øm. Jeg har lidt smerter i begge håndled – i sær omkring tommeltotten – måske det skyldes at jeg svang lidt for meget rundt med tunge ting i køkkenet i går. Generelt har jeg en trætheds fornemmelse i begge underarme i aften. Jeg holder derfor ro på i aften.

——–

1/4-16: Har ikke lige fået opdateret – men det er faktisk gået rigtig godt og så tænker man jo ikke så meget over det. Påskedag begyndte jeg at hækle igen og dette forsatte jeg med nogle dage uden problemer – holdt pauser ind i mellem. Onsdag skulle jeg lave en kage af smuldredej og så gik det galt med senerne ud til tommeltotten – først højre hånden og siden også den venstre. Jeg er nu sikker på det IKKE er carpel tunnel syndrom – men slet og ret overanstrengelse og dermed betændelse i senerne – når jeg gentager forskellige bevægelser som at hækle. Det går jo ikke længere – så derfor må jeg erkende at hvis dette her ikke skal blive permanent – så må jeg stoppe med at hækle. Det er noget rigtig øv og jeg er mega ked af det – men mit helbred går forud for sådan noget.

——————-

2/4-16: Det går fremad – dog driller senerne stadig i begge hænder – og jeg skal passe på med hvad jeg bærer rundt på. Smerterne og ømheden er dog aftaget – hmm og nu sidder jeg jo her og er trist – for hvad søren skal jeg så lave når jeg ikke kan hækle/strikke mere. Det er faktisk for nederen og jeg er pissesur over at det her skal ramme mig – syntes jeg havde nok i forvejen.


15/4-16

Får desværre ikke opdateret så meget. Men grundlæggende går det. I går aftes fik jeg betændelse i langemanden på højre hånd – Jeg havde været så dum at vride gulvklud op i hænderne og tænker det var grunden. Jeg har dog også strikket – men holdt pauser de seneste dage. Jeg er nød til at tænke at det her kan komme af “ingenting” – kan jo ikke gå og passe på hele tiden. Var oppe i nat og tage panodil da jeg ikke kunne være nogensteder. I dag har jeg holdt den kørende med pamol og valgt at bruge mine hænder. Det går nofenlunde her sidst på dagen – dog er fingeren/hånden stadig stiv og øm.


29/4-16

Jeg har nu holdt total pause fra hækling i 14 dage – det er gået nogenlunde – men jeg får snert af det ind i mellem. Det er stort set lige meget hvad jeg laver så vil det komme på et eller andet tidspunkt. Senest i nat har jeg haft mange smerter i skulder/overarm og nakke samt ud i hænderne i sær i venstre side. I aften er venstre hånd øm/smerter og hævet – men jeg har også lavet mad og bagt grundet Mathias som fylder år i dag.

Håber jeg får mere ro i nat.


30/4-16

Jeg har fået sovet i nat – så det var rigtig godt.

Venstre hånden driller en del i dag – den er stiv og øm og hånden sov til morgen. Jeg har haft et stramt håndleds bind på det meste af dagen – men taget det af i aften og taget varme på i stedet.

Jeg er dog stadig træt – syntes jeg bliver træt når det hele driller og er i dag faldet over en side som skriver at musklerne kan spille en stor rolle i forbindelse med nervebanerne – det skal jeg ind og læse mere om.


1/5-16

Har nu problemer med venstre overarm der hvor muskler/sener hæfter på skulderen. Til morgen gik det fint – men da en af beaglerne trak ret meget til formiddag må det have brudt op – desuden skulle jeg lave en masse til aftensmad. Endte med piller og en arm der bare skulle hvile. Jeg har hæklet i dag – for tror ikke det gør nogen forskel fra eller til.

Armen er meget slap (træt) jeg håber det er bedre i morgen.


2/5-16

Smerterne er næsten væk i venstre arm til morgen. Jeg har det faktisk tåleligt og humøret er fint. Smerter gør meget ved ens humør ;)

Jeg har nu læst op på tingene og må konstatere at musklerne spiller en afgørende rolle når det handler om led og sener. Jeg skal med andre ord være bedre ved mine muskler i ryg og arme generelt. Jeg vil derfor indlægge pauser hvor jeg får strukket mig godt igennem – så mine muskler kan slappe lidt mere af. Håber det er vejen frem – men det må jeg afvente at se.

I aften gør det ondt i højre hånd i siden ud mod lillefingeren – så resten af aftenen er der dømt pause.


3/5-16

Jeg har taget den lidt med ro i dag ang. hæklingen. Smerterne i højre hånden er væk – jeg har dog her i aften ondt i venstre arm samme sted i overarmen som den anden dag. Det er dog ikke så slemt. Udover det smerter mine nakke muskler og ned i ryggen – så jeg holder ro på i aften. Tror jeg blev kold til formiddag da jeg ikke havde nok tøj på – på første turen med beaglerne. Jeg har ikke sovet så godt i nat – været urolig og haft mange tanker om alt muligt. Håber jeg sover bedre i nat.


10/5-16

Så gik der lige lidt dage igen. Der er kommet varme i vejret og det har betydet en del sol. Jeg har hygget mig udenfor noget af tiden og suget solen til mig – samt fået varmet mine hænder igennem. Det har været helt vidunderligt at mærke den naturlige varme fra solen inde i mine “forpinte” hænder – og det har gjort mig virkelig godt.

Der har således ikke været noget særligt med mine hænder, fingre og arme. Det eneste er at det mellemste led i ringfingeren på højre hånden er ømt – specielt når man slår fingeren i mod noget. Det har fået mig til at tænke om det nu også handler kun om senerne? Tror der måske kan være noget gigt i det også – specielt fordi det hele har fået det meget bedre efterhånden som der kom rigtig varme på. Sidste sommer oplevede jeg jo heller ingen nævneværdige symptomer – det begyndte først rigtig da efterår og vinter stod for døren og det blev koldere og mere fugtigt i vejret. Det er i hver fald noget jeg hæfter mig ret meget ved. Godt nok viste blodprøverne ikke noget gigt – men derfor kan man jo godt have det – vil jeg formode. Det nu engang ikke alt man kan måle sig frem til.

I går aftes havde jeg en lille snert i venstre håndled som dog ikke udviklede sig – jeg havde hæklet noget lidt kraftigere og tror jeg nok fik gjort lidt for meget. Her op af dagen i dag har det fortaget sig selvom det stadig er lidt ømt. Jeg har ikke hæklet i dag – men læst i min bog i stedet.


11/5-16

Ømheden i højre hånden er forsat i dag og sidder nu i senen ud mod tommelen. Den svier så det er senen der er dum. Udover det er der lidt stivhed i venstre hånd. Jeg har ikke lavet noget i dag – udover gå ture med beaglerne og så har jeg læst i min bog.

I morgen vil jeg prøve at hækle lidt igen.


7/8-16

Så gik tiden da lige igen. Der ikke så meget at bemærke, andet end der er lidt ind i mellem. Det er dog til at holde ud og jeg tager generelt ikke smertestillende for det. Det kommer meget ud af den “blå luft” og rammer den finger eller det håndled. Nogle gange er der noget i albuerne eller skulderen – men egentlig mest fingerne.

Jeg oplever dog tiltagende smerter i fingernes mellemled – når jeg støder dem i mod noget så gør det ret ondt :( – det er specielt højre hånds mellemled – men der er også noget i den venstre.

Jeg er dog 200% overbevist om at det her IKKE er capel tunnel syndrom som min læge ellers har hævdet – jeg får jo disse betændelses tilstande som mere tyder hen på noget gigt af en eller anden art. Jeg syntes også min ring finger på højrehånden er blevet mere skæv.

Hækling og strikning forværrer det ikke har jeg fundet ud af – det kommer når det kommer og uanset hvad jeg laver. Hækling synes nogle gange at bløde lidt op for det så fingerne bliver mere smidige igen.


3/1-2017

Tiden går jo derud af – vi er nu i et nyt år. Jeg er så fandens træt som jeg altid er når julen og nytåret er overstået. Det dræner virkelig min energi desværre.

Mine hænder har det ikke så godt pt. Måske igen fordi jeg har måttet tage fat i jul og nytår – madlavning er ikke mine hænders bedste venner. Jeg kæmper med smerter, stivhed og hævelse i fingerne – først den ene hånd og så dagen efter den anden — nogle gange i begge sider og ofte de samme fingre på hver hånd.

Jeg hækler lidt ind i mellem og gør i det hele taget det jeg plejer når mine fingre ellers vil lystre. Der er ingen fremgang – men nok heller ikke så meget forværing – det må jo være som det er.

 


23/4-2017

Det har gået frem og tilbage. Jeg får ofte betændelses tilstande i mine fingre og hænder og det skifter fra time til time og fra dag til dag. Ofte oplever jeg at problemet sidder i begge hænder – dvs. samme side – f.eks. venstre og højre tommel – eller venstre og højre ringfinger – det samme gælder håndleddene – her er det også samme sted på hver hånd.

Min højre ringfinger er stærkt fortykket i mellemste led og selve leddet skal jeg ikke slå imod nogen steder – for det gør sindsygt ondt – der er små tegn på at leddet er ved at blive skævt.

Jeg orker snart ikke tale samtalen med min læge igen – men tanken om leddegigt ligger jo ligefrem. I slemme tilfælde har jeg også let feber – sådan 38- 38,4. Når det sker tager jeg panodil/pamol for at få feberen ned og få ro – det er KUN varme og atter varme der kan give mine hænder og fingre ro. Jeg må ikke blive kold for det gør rigtig ondt. Jeg er også når jeg kører bil begyndt at have lette handsker på for bedre at kunne holde på rattet.

Lige nu venter jeg på varme i vejret. April har været MEGET kold i år og det er kun varme der kan gøre det bedre.


1/6-2017

Syntes det bliver værre og værre med mine hænder. Så er det den højre – så den venstre – altid er der et eller andet. Jeg er nået til det punkt at det ikke længere er til at holde ud. Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre mere. Jeg kan ikke vaske mig selv og holde mig ordentlig ren – for ved aldrig hvornår mine hænder strejker.

I går aftes – på min fødselsdag – brød det igen ud i venstre hånd – hele håndleddet var så stift og hævet og det trak ud i lang fingeren – selve fingerene var så hævet at jeg ikke kunne lukke hånden. Til morgen er det – det samme. Det gør sindsygt ondt – men jeg har alligevel gået med Oscar – samt vasket op fra fødselsdagen i går. Nu sidder jeg her med en værkende hånd og som har forplantet sig til underarmen. Jeg er så træt hele tiden – og orker ikke ret meget. Det er en skrue uden ende. Mit smertende mellem led på højre hånds ringfinger er nu også begyndt i de andre fingre. Lige så snart jeg støder leddene mod noget – så hænger jeg nærmest oppe i loftbrædderne.

Jeg vil snarest søge læge – for der skal fandme gøres noget – i hver fald skal jeg have muligheden for at få flere redskaber der kan hjælpe mig i hverdagen. Manden skal jo have fikset galdeblæren – så jeg er lidt på stand by lige nu  – men noget skal snart ske!!


3/6-2017

Status over uge 22

Jeg har haft en streng uge frem til fredag 2/6 – hvor jeg begyndte at få det bedre.

Fra mandag til torsdag var mine hænder og fingre stort set ubrugelige – mine håndled skiftes til at hæve op og i sær venstre hånden var slem. Fra tirsdag og frem til fredag morgen var langfingeren på venstre hånd låst i en bestemt position og kunne ikke rokkes så meget som en millimeter. Mellemleddet på fingeren var tykt og gjorde sindsygt ondt – Knoerne på begge hænder var stort set væk på grund af hævelse og jeg havde svært ved at lukke/åbne hænderne. Når det er sådan er sådan noget som bad ja bare det at vaske hænder næsten en umulig handling og noget af et helvede at komme igennem. Basale ting som at tage tøj af/på bliver pludselig et problem og man opdager hvor meget man faktisk skal bruge sine hænder i løbet af en dag. Det at holde på ting, smøre et stykke brød og spise med kniv og gaffel er et kæmpe projekt og hvor man tænker “kors hvordan kommer jeg igennem det?”

Udover det er der den enorme træthed jeg rammes af – alt er bare deprimerende og det er svært at tænke positivt. Jeg sover bare jeg ser en stol og kan næsten ikke vente til jeg kan komme i seng for at sove om aftenen.

Mens angrebet står på skal jeg trække mig selv op – sige til mig selv – at jeg skal gøre dit eller dat. Gåture med beaglerne bliver som at skulle foretage et marathon løb uden ende – slet ikke sjovt, for normalt elsker jeg at gå med mine beagler.

Fredag morgen vågnede jeg op med fornyet energi. Min venstre hånd var meget bedre og jeg kunne næsten strække langfingeren ud – dog med besvær. Jeg var igen mit gamle jeg – glad og fyldt med energi – så jeg vidste at angrebet var ovre for denne gang. Fredag blev en god dag og det kunne hele familien mærke.

Jeg tænker at min familie lider lige så meget under det her som jeg gør – dog mere på det psykiske område, for det er sikkert svært at vide hvordan de skal være over for mig – og det tror jeg er vigtig vi snart får en snak om.

Lørdag er nu kommet og jeg er stadig hævet over knoerne på begge hænder. Fingerne og håndleddene er stive – men jeg har gået med min ældste beagle til formiddag, for det nytter jo ikke noget bare at sidde og trille tommeltotter.

Min “sygdom” er kommet for at blive – det er jeg helt sikker på – for det er blevet værre over de seneste 3 år – hvor det er kommet snigende mere og mere.


9-6-2017

Den seneste uge har været rigtig god – jeg har været fyldt med energi og det har kunnet mærkes på mit humør. Jeg har fået en del fra hænderne – blandt andet noget håndarbejde der lå og ventede på at blive færdigt.

Jeg har nydt mine gå ture med beaglerne – men har dog forebyggende taget smertestillende til eftermiddags turen. Der har været ro på mine hænder og på intet tidspunkt har der været tegn på at noget var i anmarch.

Lige indtil i går aftes! Hvor jeg mærkede en begyndende stivhed og smerter i højre hånds pege og tommelfinger samt ud i håndleddet. Da jeg vågnede til morgen var det stadig et problem og begge mine hænder var ret stive og jeg har nu lidt problemer med fin motorikken.


16-6-2017

Uge 24 – det er gået nogenlunde – dog har der været en del tendenser til udbrud og specielt i morgentimerne har mine hænder drillet og været stive.

tirsdag bagte jeg boller – velvidende at jeg nok ville få problemer – som som skrevet tidligere VIL jeg ikke sidde med hænderne i skødet. Samme aften fik jeg også problemer med højre hånd som hævede op med en stiv pegefinger til følge. Desuden gjorde det ondt i albuerne og begge skuldre. Som ugen er skredet frem har den højre hånd drillet en del – men rigtig slemt er det ikke blevet. Jeg har dog fumlet noget rundt med de små ting som at holde en kop i hånden – holde hunde snoren på gårture – låse dør op og i – børste tænder (holde på tandbørsten)  – dele et stykke rugbrød i to dele – den slags åndsvage ting. Jeg har ikke lavet noget håndarbejde i denne uge, kørt bil og båret tunge ting – netop for at skåne lidt på det hele.


Uge 25

19/6-24/6-17

Igen en uge med problemer. Det slog ud i mine skuldre og overarme. Samtidig hævede venstre hånd op og blev stiv. Senere på ugen var det højrehånden i sær tommelfingeren som var enorm hævet. Jeg har haft så ondt at det halve kunne være nok – men har nu fået en slags wake up call – for fandme om jeg gider det her mere!! Det griber ind i hele min hverdag og selvom jeg har leddegigt symptomer så tror jeg nu det kan være en faktor der handler om min diabetes. Jeg har jo type 2 og har haft det i 20 år. Jeg er enorm insulin følsom og ved også at det kan angribe kroppen med smerter ligesom en autonom sygdom a la leddegigt.

Jeg har dags dato indkøbt både fiskeolie samt geleroyal – og så prøver jeg at tage fat om det. I forvejen spiser jeg magnesium for ikke at få kramper i benene om natten hvilket hjælper enorm godt og det er ikke noget jeg skal stoppe med for så vender kramperne tilbage i løbet af et par dage – så det virker.

Nu vil jeg prøve de oven nævnte ting af og følge godt med i hvordan min krop reagerer – der kan gå op til en måneds tid før der kan være en virkning –


1/7-2017

Jeg er nu startet på fiskeolie og gele royal i tirsdags. Den eneste klage jeg har er at jeg tager en del kost tilskud og det kan være svært at få det hele ned. Som følge af starten på gele royal er jeg dog stoppet med multivitaminerne. Hver dag sluger jeg således – magnesium – D-vitamin – fiskeolie – og gele royal – 6 piller i alt.

Siden sidst har jeg haft lige kommen og gået i mine hænder og skuldre – men den helt store tur er udeblevet. Vejret er jo heller ikke ligefrem det bedste – så godt man har en trøje at varme armene i når barometeret står på heftig vind.

Jeg har været nød til at prioritere lidt mellem håndarbejde og andre mere vigtige ting – som at lave mine hundes mad selv f.eks. – det skal der være kræfter til. Så det går lidt langsom med hækleriet – men så varer garnet jo også tilsvarende længere he he.

Udover det har jeg også været nød til at producere mit eget mad – så det er slut med for mange færdig købte ting til fordel for hjemmeproduceret – som jo også er bedre end det man køber – desuden kan jeg bedre styre blodsukkeret fordi jeg ved hvad der kommer i maden – alt i alt har det sikkert en stor effekt på mit samlede helbred.


uge 29 – 21/7-17

Det går forsat op og ned. Jeg har haft dage i denne uge der har været okay – men her sidst på ugen driller det igen :(

Jeg er så forbandet træt af det hele, fordi jeg ikke kan ligge nogen planer. Mit håndarbejde glider mere og mere i baggrunden og jeg er tæt på at skrotte det hele. Lige så snart jeg har tyndt garn mellem hænderne skal jeg holde ekstra meget fast i det hele og så varer det ikke længe før der kommer et udbrud. Alt fin motorik skal jeg passe på med for mine fingre og hænder kan bare ikke klare det mere. Jeg griber derfor mere og mere til at læse bøger – men det er nu også et godt tidsfordriv – så det er der som sådan intet galt i og i sidste ende måske en billigere hobby end at købe garn konstant til nye projekter som ikke bliver til noget alligevel. Jeg har nærmest fået samlet mig en halv garn butik. Garnet er dog pakket ned i plastbokse – så det kommer intet til og hvem ved om jeg ikke kan få sneget mine halvfærdige tæpper færdig på et tidspunkt. Jeg har dog indstillet mig på at en operation måske er uundgåelig – det vil jeg tage op med min læge her efter sommerferien – for noget skal der gøres.

I nat har været slem at komme igennem med en MEGET smertefuld langfinger på højre hånd – det gjorde så sindsygt ondt at jeg på et tidspunkt måtte op og prøve om jeg kunne få den strukket ud da den sad i en “skråt op” fingerstilling som jeg ikke kunne strække eller bøje. He he – sådan en finger skal man nok ikke køre bil med ;)

I dag går det dog bedre – men både ring og lang finger er voldsomt hævet og jeg må have hjælp til at smøre mit brød – åbne ting op og den slags basale ting.

 


13/8-17

Sommerferien kom og gik og hverdagen er nu vendt tilbage.

Det er gået op og ned – nogle dage har været fine – andre noget værre lort, for det er som om det hele tiden eskalerer med mine hænder. Med andre ord så kommer det og går som vinden blæser og det har jeg så indstillet mig på.

Jeg håber bare at den dag eller den uge at mine hænder makker ret – så jeg får gjort dit eller dat – så skal jeg jo ikke klage. Det vigtigste er stadig at jeg kan komme ud med mine beagler og det helst hver dag. Hr. Mand har måtte ordne forskellige ting vedr. rengøring da jeg ikke længere kan selv. Jeg har hjulpet der hvor jeg syntes jeg kunne og så hjælper vi også hinanden.

Min ældste søn havde fødselsdag d. 10/8 og her var jeg jo spændt på hvorvidt mine hænder ville makke ret. Nogen har hørt min bøn, for jeg fik både bagt drømmekage og lagt lagkage sammen og som prikken over i’et sørme også aftensmad på selve dagen. Det var stort :D

Men om fredagen vendte problemerne tilbage – først den højre hånd og nu sidst på weekenden den venstre som er stort set ubrugelig.

Nu beder jeg igen en bøn for at mine hænder vil arte sig – for Hr. Mand skal som bekendt havde fjernet galdeblæren på torsdag (17/8) og her kan det komme på tale at jeg skal køre til sygehuset i Kolding hvor det hele skal foregå. Selve transporten af manden tager Falck sig af – for de forventer at han er hjemme igen torsdag aften og her må vores sønner træde til og hjælpe så frem i fald at jeg går i strejke.

Når Hr. Mand er klar igen – tager jeg kontakt til mine læge – for nu må de pinedød komme op med en løsning – jeg kan ikke gå med sådan nogle hænder mere :(