I dag fejrer vi Hr. Mands skarpe hjørne og dermed er vi så lige gamle – i hver fald for et par måneder, hvor jeg så overhaler ham igen 😆
Vi holder ikke som sådan fødselsdag, da det er hver dag – men Simon kommer hjem og spiser aftensmad sammen med os – så hygger vi lidt – før hverdagen igen banker på i morgen.
I anledningen af den runde fødselsdag har jeg bagt min berømte mandel tærte. Mandel tærte er noget der ofte hører til her hos os – den er brugt som både Jule – Nytårs – og Påske dessert og også ind i mellem, når lysten kom over os.
Mandel tærten er en diabetiker tærte – så derfor er den sukker reduceret – men den er forrygende god.
Jeg laver den lidt større en opskriften i “kager der smager” antyder – så jeg har derfor bygget den lidt om i årernes løb.
Tærtedejen består af: 150 g. mel – 2 tsk vanilje – 3 spsk flormelis – 100 g smør (rigtig smør) – en skvat salt – og 1 sammenpisket æg.
De tørre ting blandes og smørret smuldres i – så det bliver grynet – derefter tilsættes ægget og det hele æltes hurtigt sammen – gerne på køkkenbordet som er meldrysset – brug mere mel hvis det klistre for meget. Jeg ruller min tærtedej ud med det samme – på mel drysset bord – når dejen har den rigtige størrelse i forhold til tærteformen – ruller jeg dejen op på min kagerulle og lægger den derefter i formen. Formen sætter jeg i køleskabet ½ times tid, så den lige kan sætte sig.
Fyldet består af: 4 æg – delt i blomme og hvide i hver sin skål – 100 g. rørsukker – 2 tsk. vanilje – 1 dl mælk eller fløde – 200 gram malede mandler – alternativ mandel mel.
Fremgangs måde: æggeblommerne piskes hvide med sukker og vanilje – derefter tilsættes mandlerne og mælken. Æggehviderne piskes meget stive – jeg tilsætter 1 tsk. sukker så de bliver ekstra seje.
Æggehviderne vendes i mandelmassen med en dejskraber og hældes over i tærteformen.
Tærten sættes i en 175 grader varm ovn (varmluft) og bages ca. 25 min. hold øje med den!
Selve tærten spises med syrnet fløde (creme fraiche 9%) som er rørt op med flormelis og vanilje – efter smag/hvor sød man vil den skal være.
“Saucen” kommes på tærte stykket og spises med en lagkage gaffel.