My first air fryer bread

And it won’t be the last. I’m so excited about how good it turned out – so I’m going to have to make many more of them.
It can easily replace store-bought bread. AND it’s easy to make. The longest time is for the dough to rise for 1-1½ hours.

We have an air fryer with a double fan and it’s really quick to produce a loaf.

recipe
3½ dl lukewarm water
2 tbsp neutral oil
1-2 tbsp cane sugar
1½ tsp salt
1-2 tsp cardamom
25 g. fresh yeast – or dried equivalent.
500 g flour – maybe a little more depending on the type of flour. (I use AMO strong flour with 14% protein)

Stir the yeast into the lukewarm water. Add sugar, salt, cardamom and oil. Knead the flour in several batches so that the dough doesn’t become too heavy. It should be soft. Leave to rise for 1-1½ hours.

After rising – punch down the dough and knead it through. Shape into a loaf – or use a mold designed for an air fryer. I use baking paper shaped for my air fryer.
Spray a little neutral oil on top and let the dough rise for 15 minutes in the air fryer.
Bake at 180 degrees for 15 minutes – reduce the temperature to 170 degrees and bake for another 12-15 minutes.

 

Og på dansk

Og det bliver ikke det sidste. Jeg er så begejstret over hvor godt det er blevet – så dem skal jeg have produceret mange flere af.
Det kan godt gå hen og erstatte færdig købt brød. OG så er det let at lave. Det der tager længst tid er at dejen skal hæve 1-1½ times tid.

Vi har en air fryer med dobbelt blæser og den er virkelig hurtig til at producere et brød.

opskrift
3½ dl lunken vand
2 spsk neutral olie
1-2 spis rørsukker
1½ tsk salt
1-2 tsk kardemomme
25 g. frisk gær – eller tørret der svarer til det.
500 g mel – måske lidt mere afhængig af mel type. (jeg bruger AMO strong mel med 14 % protein)

Rør gæren ud i det lune vand. Tilsæt, sukker, salt, kardemomme og olie. Ælt melet i af flere omgange så dejen ikke bliver for tung. Den skal være blød. Stil til hævning 1-1½ time.

Efter hævning – slår man dejen ned og ælter den igennem. Form et brød – eller brug en form beregnet til air fryer. Jeg bruger bagepapir formet til min air fryer.
Spray lidt neutral olie på toppen og lad dejen efterhæve 15 minutter i air fryeren.
Bages på 180 grader 15 min – sæt temperaturen ned til 170 grader og bag yderligere 12-15 min.

 

 

Loading