Den her kage er simpel hen min ynglings kage. Jeg har bagt den gennem flere år og ofte lavede jeg den til når mine drenge kom fra skole og vi lige skulle sidde og hygge lidt. Kagen er en diabetiker kage og jeg kan desværre ikke huske fra hvilken bog jeg har den – da en af mine hunde har “ædt” for og bag på bogen. Jeg fik bogen foræret til en fødselsdag for flere år siden.
Kagen er ret enkelt at lave og i tidens løb har jeg også lavet om på opskriften for at tilpasse den til mit behov.
Man skal bruge
200 gram tørret abrikoser. Jeg bruger de bløde økologiske som kan købes i ethvert supermarked.
1 dl juice – æble eller anden juice – i dag brugte jeg en multifrugt juice
frisk kværnet vanilie – eller 1 tsk almindelig vaniliesukker.
Abrikoserne skal trække i juice blandingen 1-1½ times tid.
Derefter blendes blandingen til en mos. Mosen vil blive mørk eller lys alt efter om man har brugt lyse eller mørke abrikoser.
Stil mosen til side
Smuldre dejen
250 gram blødgjort smør — jeg bruger altid kun smør i mine kager
100 gram lys rør sukker, 1 tsk. vanilie enten fra kværn eller vanilie sukker
Smør, sukker og vanilie røres sammen
Derefter kommer man
70 gram hakkede nødder – det er ligemeget hvilke nødder det er – man kan også blande flere slags nødder sammen
200 gram havregryn
150 gram mel
1 tsk bagepulver
De tørre ting blandes sammen med smørblandingen – så man får en smuldre dej.
Tryk noget af dej blandingen ud i en form 30×25 cirka
Derefter smøres abrikos mosen på overfladen
Drys resten af dejen over så det danner et låg
Bag kagen cirka 30 min ved 180 grader (varmluft)
Afkøl kagen og skær den i små stænger – opbevar den i køleskabet – den bliver kun bedre af at være i køleskab og kan holde op til en uges tid i tæt sluttende boks.
Opdatering 27/9-14. I går bagte jeg endnu engang smuldrekage – men havde ikke så meget tid, så derfor blev fyldet erstattet med en pose ganske almindelig æblegrød – den fra Skælskør – og resultatet blev bare så godt. Vi brugte en synet fløde creme fraiche med lidt vanilie og 1 spsk. florsukker blandet i – som topping. Det var en ½ l. syrnet fløde.