Varme Hveder

Det er Store Bededag lige om lidt og traditionerne siger jo at man spiser varme hveder aftenen før. Det er normalt ikke noget vi sådan gør hvert år – men i år er det så en undtagelse. Dels skal vi spise en let aftensmad og dels er der semifinale i eurovision – og da Simon følger en del med i det, skal vi se det sammen i aften. Han kommer nemlig herud og på lørdag skal vi så se selve finalen – men tilbage til i dag – så har jeg bagt hveder som vi skal spise i aften med masser af koldt smør på.

Hveder er en lidt mere fed bolle – da den indeholder smør hvilket igen gør at den egner sig godt til at riste – som hveder jo skal.

Jeg kan som altid med hjemmelavet kun anbefale at lave dem selv. Dem man køber er intet værd og spild af penge efter min mening.

 

40 g. gær

2 æg

2 dl. mælk

1 spsk. sukker

mælken lunes og gæren røres ud – derefter tilsættes æg og sukker

 

I en anden skål blandes

 

450 g. mel

1 tsk. salt

1 tsk. kardemomme (stødt)

desuden

100 g. tempereret smør (rigtigt smør)

smørret smuldres sammen med melet og derefter tilsættes gærblandingen. Dejen æltes godt sammen – evt. skal der bruges lidt mere mel – men dejen må ikke blive fast. Den skal være blød og smidig.

Dejen hæver nu 1 time med et viskestykke/klæde over sig.

 

Efterfølgende tages dejen ud på bordet og æltes igennem – og man former 15-16 boller som skal stå tæt sammen på pladen. Bollerne efterhæver 30-45 min under viskestykket

Ovnen varmes op til 180 grader (varmluft)

Bollerne “vaskes” i æggevask (penslet på toppen med æg)

Og bages ca. 12-15 min.

 

Når de skal spises flækkes de og ristes på den ene side og spises med rigeligt koldt smør på.

 

bollerne med æggevask
varme hveder

Loading