I år er det sidste gang vi får lov at fejre ST. Bededag – da den jo som bekendt er afskaffet med virkning fra næste år. Jeg skal nok holde min politiske mening for mig selv – men kan da afsløre at jeg ikke fatter meningen af hvad det skal gøre godt for.

Jeg har allerede en “varme hveder” opskrift liggende herinde – men den kan forekomme lidt tung i det – så derfor har jeg fundet en anden opskrift i en lidt lettere udgave – men dog omskrevet den så den passer til mit/vores behov.

I aften skal vi så spise varme hveder – men jeg understreger at det bestemt ikke bliver for sidste gang – for heldigvis kan man altid lave dem selv uanset tidspunkt.

 

Jeg fik 12 hveder ud af denne opskrift.

 

25 g. gær

1 3/4  dl. koldt vand

1 3/4 dl. kold mælk (jeg brugte letmælk)

1 stort æg

3 spsk. rørsukker

2 tsk kardemomme

1½ tsk salt

55 g blødt smør (jeg lunede det i mikroovnen)

ca 650-700 g. mel (alt efter type)

 

gær, vand, mælk, sukker, kardemomme, salt og den bløde smør blandes sammen til gæren er opløst.

Derefter kommes melet i – ikke det hele på en gang – for dejen skal være blød at arbejde med – men slippe skålen. Man kan røre det på maskine – men jeg bruger min store Margrethe bage skål – som er en uundværlig ting udi bagning for mig.

Dejen hæver nu 2-3 timer – jo længere jo bedre.

Efter hævning – tages dejen ud på bordet eller en silikone måtte og “slås ned”

Hver bolle skal veje ca. 85 g. Bollerne skal efterfølgende hæve 1½-2 timer.

Bages i ovn på 200 grader (varmluft) ca 15-18 min.

Når de er afkølet  flækkes de og så kan man riste dem – men de kan også spises uden at blive ristet. Husk masser af godt koldt smør.

 

hvederne  hæver
færdigbagte hveder

Loading